Met Web3 kunnen makers van sociale media en het MKB een veel betere deal krijgen

De opkomst van sociale media heeft geleid tot de opkomst van een ‘creator economy’ van meerdere miljarden dollars die het voor iedereen mogelijk maakt om de kost te verdienen door inhoud te maken en te delen met hun fans. Hoewel het bijna onmogelijk is om te weten hoeveel geld de makerseconomie waard is, suggereert een schatting dat makers wereldwijd wel $ 20 miljard kunnen genereren.

Dat is veel geld, maar niet alles komt in de zakken van de makers zelf terecht. Hoewel de sociale-mediasites van vandaag degenen zijn die hebben geleid tot een nieuwe generatie influencers, worden ze ook zwaar bekritiseerd omdat ze veel van de hedendaagse artiesten die hun platforms gebruiken, hebben uitgelokt. YouTube, TikTok en Instagram zijn sterk afhankelijk van videomakers om hun gebruikersbestand te vergroten en betrokkenheid te stimuleren, en toch ontvangen die influencers meestal maar een fractie van de inkomsten die ze genereren.

Het is om deze reden dat veel makers de opkomst van Web3 zien als een kans om hun afhankelijkheid van de traditionele, sterk gecentraliseerde platforms te doorbreken die hen voor het eerst beroemd maakten. Met Web3, blockchain en decentralisatie kunnen makers het volledige eigendom van de inhoud die ze maken terugkrijgen en de controle terugkrijgen over de manier waarop deze wordt verspreid en er geld mee wordt verdiend op verschillende platforms.

De beperkingen van gecentraliseerde sociale media

Sommige makers geloven misschien niet dat er een echte reden is om over te stappen van beproefde platforms zoals YouTube of Instagram. Inderdaad, enkele van de meest populaire videomakers op YouTube verdienen naar verluidt miljoenen dollars per jaar aan hun inspanningen. Neem bijvoorbeeld Logan Paul, die in 2015 zijn YouTube-kanaal begon en al snel zijn abonneebestand zag exploderen. Vanaf januari 2022 had zijn YouTube-kanaal meer dan 23,2 miljoen abonnees en meer dan 5,8 miljard views. Hoewel zijn exacte inkomsten niet duidelijk zijn, meldde Forbes in 2018 dat hij het voorgaande jaar $ 14,5 miljoen aan inkomsten verdiende.

Het is dus duidelijk dat sommige makers absoluut binnenstromen, maar niet iedereen heeft hetzelfde succesniveau bereikt als Logan Paul. Veel gebruikelijker zijn de zogenaamde “micro-influencers” die doorgaans zo’n 6.000 tot 10.000 volgers hebben op platforms zoals Instagram en TikTok. Deze mensen betalen de prijs voor het hebben van een veel kleiner publiek en verdienen gemiddeld $ 88 per bericht, volgens een recent onderzoek van Influence.co.

Het is moeilijk om de inkomsten van micro-influencers daadwerkelijk in te schatten, omdat alle inkomsten die ze genereren uit meerdere bronnen komen. In het geval van TikTok kunnen makers bijvoorbeeld geld verdienen met het ontvangen van “digitale geschenken” van hun fans die kunnen worden omgezet in contanten. Ze kunnen mogelijk ook iets ontvangen van TikTok’s Creator Fund, dat is opgezet om gebruikers te belonen met ten minste 10.000 volgers en 100.000 views over een periode van 30 dagen.

Het Creator Fund van TikTok is in het verleden echter bekritiseerd vanwege de lage uitbetalingen, die slechts een paar cent zijn voor elke duizend weergaven die ze verzamelen. De TikToker Preston Seo, een personal finance-influencer met meer dan 2,1 miljoen volgers, verdiende van januari 2021 tot mei 2021 slechts $ 1.664 van het Creator Fund, meldde Business Insider. Gemiddeld verdient hij tussen $ 9 en $ 38 per dag uit het fonds.

Creators kunnen ook betaald worden door sponsors, wat kan betekenen dat ze producten van bepaalde merken promoten of hun eigen vertolking van een populair nummer maken in de hoop dat het viraal gaat. In dergelijke gevallen is het mogelijk om veel meer te verdienen, aangezien Seo Business Insider vertelt dat hij doorgaans $ 600 per gesponsorde post in rekening brengt.

Dat staat echter nog ver af van de miljoenen dollars aan jaarlijkse inkomsten die worden gegenereerd door enkele van ‘s werelds grootste influencers. Bovendien, voor micro-influencers die over het algemeen minder dan 10.000 volgers hebben, zijn de inkomstenmogelijkheden met gesponsorde berichten over het algemeen veel lager, misschien zo laag als $ 20 tot $ 30 per bericht.

Neem de controle terug

Het is om deze redenen dat zoveel makers enthousiast worden over het potentieel van Web3 en de nieuwere, gedecentraliseerde platforms en technologieën waarmee ze inhoud kunnen maken waar ze controle over kunnen behouden.

Een van de nadelen van traditionele sociale-mediasites is dat makers in wezen het eigendom van de inhoud die ze maken moeten opgeven op het moment dat ze deze online plaatsen. Instagram’s moederbedrijf Meta Platforms behoudt zich het recht voor om alles wat op haar platform is geplaatst te gebruiken voor eigen promotionele doeleinden. Dat omvat ook het recht behouden om dat materiaal en die rechten te kopiëren, aan te passen en te verkopen aan derden.

Met andere woorden, de meeste makers krijgen een pijnlijke deal. De video’s die ze urenlang maken, zijn niet van henzelf. Bedrijven zoals Instagram en TikTok kunnen mogelijk miljoenen dollars aan inkomsten verdienen met hun inhoud, terwijl degenen die het maken met slechts een fractie van dat bedrag worden terugbetaald.

Met Web3-gebaseerde platforms is dat niet langer het geval. Makers hebben de mogelijkheid om blockchain te gebruiken om digitaal auteursrecht te claimen. Video’s kunnen worden getokeniseerd als NFT’s, die kunnen worden gebruikt om het eigendom te bewijzen en de rechten van die inhoud aan iemand anders over te dragen.

Het belangrijkste voordeel van NFT’s is dat ze piraterij van digitale media elimineren. Met traditionele sociale media is het maar al te gemakkelijk om een ​​video op YouTube of Facebook te downloaden en die inhoud te dupliceren. Makers hebben dus geen enkele manier om inkomsten te genereren met de media die ze produceren, behalve via indirecte middelen zoals samenwerking met merken en advertenties.

De bestaande markt voor NFT’s heeft echter aangetoond hoe mensen bereid zijn veel geld te betalen om de exclusieve rechten op digitale media en inhoud te bezitten. Creators hebben nu de mogelijkheid om van deze mentaliteit te profiteren door op NFT gebaseerde inhoud rechtstreeks aan volgers te verkopen. Ze kunnen hun fans tokenized kopieën van media aanbieden, waardoor ze de kans krijgen om hun favoriete video’s en afbeeldingen te bezitten.

Grotere beloningen

Web3 heeft ook de creatie mogelijk gemaakt van geheel nieuwe en gedecentraliseerde sociale-mediaplatforms die zich richten op het belonen van zowel makers als gebruikers. Taki beschrijft zichzelf als een “engage-to-earn” sociaal netwerk waarmee gebruikers een aandeel in het platform zelf kunnen bezitten. Op Taki kunnen mensen TAKI-cryptocurrency verdienen door zich bezig te houden met inhoud of deze te maken, bijvoorbeeld door berichten te schrijven en erop te reageren. TAKI-munten kunnen vervolgens worden gebruikt om “Gold Taki” -tips naar andere gebruikers op het platform te sturen wanneer ze inhoud zien die volgens hen een beloning verdient. Elke Gold Taki-tip stuurt 0,2 TAKI van de kipper naar de ontvanger. Het platform geeft gebruikers ook de kans om dagelijkse taken uit te voeren, waarbij beloningen worden gegeven aan gebruikers die interactie hebben met inhoud en Gold Taki-tips geven en ontvangen, om een ​​grotere betrokkenheid aan te moedigen.

Het echte voordeel van Taki is dat zowel makers als hun volgers geld kunnen verdienen door met het platform in contact te komen. Het is een uniek model dat de aandacht heeft getrokken van tientallen prominente donateurs. Tot op heden heeft Taki $ 3,5 miljoen opgehaald via een startfinancieringsronde onder leiding van Coinbase Ventures, FTX, OKX Blockdream Ventures en Solana Labs, plus een extra $ 3 miljoen van de Superlayer-incubator die wordt ondersteund door namen als Paris Hilton, Nas, Michael Ovitz, Gary Vaynerchuk, Keisuke Honda, Anthony Pompliano, Packy McCormick, Joe Montana, Chris Dixon, Marc Andreessen, Yat Sui en Raghu Yarlaggada.

Er is nog een ander groot voordeel van Taki. Het stelt makers in staat om te ontsnappen aan de beperkende grenzen van gecentraliseerde platforms zoals Instagram en YouTube, die afhankelijk zijn van algoritmen die bepaalde soorten inhoud voorrang geven boven andere om de bedrijfswinsten te maximaliseren. Deze algoritmen, die ook in de loop van de tijd veranderen volgens de laatste trends, dwingen influencers om op een heel specifieke manier content te creëren om ervoor te zorgen dat deze kan worden ontdekt. Het is een enorme beperking op hun artistieke expressie.

Zonder deze druk om hun inhoud te optimaliseren voor algoritmen, hebben makers op Taki een veel grotere artistieke vrijheid om inhoud naar eigen goeddunken te creëren. Dit zorgt ook voor meer samenwerking, aangezien Taki-gebruikers niet langer in een positie verkeren waarin ze met elkaar concurreren voor weergaven onder hetzelfde publiek. Ondertussen wordt het voor gebruikers gemakkelijker om door de scheppende economie te navigeren, omdat ze niet langer bijna identieke inhoud via hun feeds gedwongen worden toegevoerd. In plaats daarvan kunnen ze de makers die ze echt waarderen, ontdekken en erin investeren.

Peer-to-peer-betalingen

Een minder bekend feit over Web3 is de manier waarop het mogelijk ook een revolutie teweeg kan brengen in de manier waarop makers geld verdienen met hun inhoud op traditionele Web 2.0-platforms. Met nieuwe cryptocurrency-protocollen kan geldwaarde op een ongeoorloofde manier worden verzonden via sociale-medianetwerken op vrijwel dezelfde manier als die platforms informatie verspreiden.

Dit is de missie van PIP, dat gebruikmaakt van bestaande verbindingen tussen platforms zoals Twitter en Facebook om gebruikers in staat te stellen transacties uit te voeren zonder enige kosten of de toestemming van een gecentraliseerde autoriteit. Het bedrijf fungeert als een brug tussen Web 2.0-platforms en Web3, en geeft makers een manier om te ontsnappen aan de eigen betalingssystemen die ze eerder moesten gebruiken, en om tips van hun fans in cryptocurrency te ontvangen.

Het product doet dit door sociale identiteiten te koppelen aan crypto-wallets, zodat iedereen op Twitter, Facebook, Instagram, TikTok, LinkedIn, YouTube of elk ander sociaal netwerk dat je maar kunt bedenken, crypto naar een andere gebruiker op een van die platforms kan sturen.

Het enige dat gebruikers hoeven te doen, is de browserextensie downloaden en ze kunnen beginnen met het verzenden van betalingen naar makers via hun sociale-mediaprofiel. Voor makers moeten ze een eenvoudige tag genereren en posten, een voor mensen leesbaar crypto-adres dat is gekoppeld aan hun crypto-portemonnee, om tips te ontvangen. De browserextensie markeert deze tag vervolgens op hun profiel, zodat hun volgers het gemakkelijk kunnen vinden.

Makers kunnen ook een PIP.ME Web3-profiel opzetten om verbinding te maken met hun publiek en gratis fooien te ontvangen. Er is zelfs een knop die via een eenvoudig JavaScript-fragment in websites kan worden ingesloten, waardoor gebruikers verschillende functies kunnen aanbieden, zoals donaties, tips, afrekenen en meer, wat betekent dat ze ook merchandise kunnen maken en verkopen aan hun volgers.

Het bedrijf plant ook meer functionaliteit, waaronder de mogelijkheid voor makers om een ​​betaalmuur op te zetten om toegang te krijgen tot hun sociale media-inhoud. Hiermee kunnen ze volgers een vergoeding vragen om hun nieuwste video’s te bekijken of nieuwe blogposts te lezen. Ten slotte zal het binnenkort een PIP-kaart lanceren voor makers die niet bekend zijn met crypto om het gemakkelijker te maken om dat geld in winkels uit te geven.

De kracht van het product belooft een revolutie teweeg te brengen in de scheppende economie. De durfkapitalist Li Jin schreef in een blogpost uit 2020 dat makers een uiterst comfortabel leven kunnen leiden door slechts 100 “echte fans” te verzamelen die bereid zijn $ 1.000 per jaar te betalen voor hun inhoud, merchandise of toegang.

Voor de duizenden ‘micro-influencers’ op internet die al enkele duizenden fans hebben, is het vooruitzicht om slechts 100 mensen te vinden die bereid zijn te betalen voor hun inhoud, zeker goed haalbaar. Als 100 fans ze elk $ 1.000 per jaar sturen, is dat $ 100.000 per jaar – genoeg voor de meeste mensen om van te leven.

Deze toegewijde fans kunnen betalingen rechtstreeks naar hun favoriete makers sturen, onafhankelijk van een service die normaal gesproken een enorme verlaging van dat geld zou kosten. Web3 zorgt er ondertussen voor dat makers meerdere opties hebben om die inkomsten uit deze fans te halen. Naast een eenvoudige betaalmuur konden ze hun volgers exclusieve toegang bieden tot hun eigen sociale tokens die via PIP werden uitgegeven, waardoor ze een unieke kans kregen om een ​​rol te spelen in de gemeenschappen die ze bouwen. Ze kunnen ook kunst en andere inhoud verkopen als NFT’s, tips ontvangen, abonnementen verkopen en meer. De enige beperking voor makers is hun eigen creativiteit.

Door hechtere, hechte gemeenschappen op te bouwen, de controle over hun inhoud terug te nemen en nieuwe inkomstengenererende kansen te creëren, kunnen makers Web3 op meerdere manieren gebruiken om hun publiek uit te breiden en een lucratievere fanbase te ontwikkelen. Web 2.0 was misschien de start van de scheppende economie, maar het zal Web3 zijn dat het uiteindelijk zijn volledige potentieel laat bereiken.

Afbeelding: Depositphotos


This post Met Web3 kunnen makers van sociale media en het MKB een veel betere deal krijgen was original published at “https://smallbiztrends.com/2022/06/web3-and-the-creator-economy.html”

Leave a Reply

Your email address will not be published.