Sneller betere beslissingen nemen?


Het overkomt de besten van ons: analyseverlamming. Te veel informatie, te veel keuzes en een diepe angst om de verkeerde beslissing te nemen, kunnen ervoor zorgen dat je urenlang nadenkt. Maar te veel nadenken verspilt niet alleen kostbare tijd en weerhoudt u ervan vooruit te gaan, het kan leiden tot het maken van slechter beslissingen nemen en uw gezondheid schaden, waaronder toenemende angst en depressie, het vernietigen van uw slaap en leiden tot ongezonde gewoonten zoals eetaanvallen.

Hier leest u hoe u kunt stoppen met over alles na te denken bij het nemen van een beslissing, groot of klein.

Merk op wanneer je teveel in je hoofd zit

Besteed aandacht aan wanneer je niet kunt stoppen met het herhalen van gebeurtenissen of beslissingen in je hoofd. Overdenken kan een gewoonte zijn die je niet eens herkent totdat je er meer aandacht aan gaat besteden wanneer je het doet. In plaats van alleen problemen te zien, ga je op zoek naar oplossingen, concentreer je je op wat je kunt controleren en daag dan bepaalde gedachten en ideeën uit die je zou kunnen hebben.

Stop met het hamsteren van beslissingen

Volgens een rapport van Katarina Berg, Chief Human Resources Officer van Spotify, en Tomas Chamorro-Premuzic, Chief Talent Scientist, besteden te veel mensen te veel tijd aan het oplossen van alledaagse en triviale problemen, en vaak besteden ze te veel tijd aan het ingewikkeld maken van kleine dingen. bij ManpowerGroup.

Als je te veel tijd besteedt aan het piekeren over triviale beslissingen, zoals wat je moet dragen of hoe je op een tweet moet reageren, hoe minder vatbaar je bent om te veranderen. Om nog maar te zwijgen van het feit dat de mentale inspanning van het nadenken over die kleine beslissingen je uitgeput zal achterlaten.

Richt uw energie in plaats daarvan op belangrijke en consequente beslissingen, of dat nu betekent dat u contact moet opnemen met een potentiële klant of een nieuwe vaardigheid moet leren. Gebruik je energie om complexe dingen eenvoudiger te maken.

“Stap niet op minibeslissingen die je fundamenteel slecht maken in het nemen van grote, belangrijke beslissingen”, schreven Berg en Chamorro-Premuzic.

Identificeer uw opties en prioriteer

Overweeg om al uw opties op een rijtje te zetten, zelfs de opties die misschien niet perfect zijn. Je hebt misschien het gevoel dat je vooruit kunt gaan als je meer opties ziet. Beperk jezelf niet, zei Patti Johnson tegen Fast Company.

Johnson, CEO en oprichter van PeopleResults, zei dat als je al je opties kent, je duidelijkheid kunt vinden, zelfs als de perfecte oplossing er niet een van is. Ze stelt voor om de opties op te sommen, inclusief niets doen. Door de steun van anderen in te roepen, kunnen ook de beste ideeën ontstaan.

Weeg opties op basis van wat voor u het belangrijkst is en elimineer de rest, zei ze. Dat deel is de sleutel: de psychologische wetenschap heeft lang gesuggereerd dat, hoewel we van onze vrijheid houden, te veel keuze verlammend kan zijn. Het weerhoudt je er niet alleen van om beslissingen te nemen, het vergroot zelfs angst en ontevredenheid met je keuzes.

De wereld wordt niet minder complex, dus het is van vitaal belang dat u achterover leunt en prioriteiten stelt. Brengt uw beslissing u weg van uw doelen of juist naar hen toe?

Houd rekening met uw besluitvormingsstijl

Ben jij een uitbuitingsbeslisser, of iemand die kiest voor opties die bekend zijn en een hogere beloningszekerheid bieden? Of ben je een exploratiebeslisser, iemand die onbekende keuzes uitprobeert?

Als je onder grote druk staat, is de neiging om keuzes te herhalen en minder te onderzoeken, volgens een eerder gepubliceerd stuk van Fast Company van Barbara J. Sahakian, hoogleraar klinische neuropsychologie, en Aleya A. Marzuki, een promovendus in cognitieve neurowetenschappen aan de Universiteit van Cambridge.

De beste manier om een ​​beslissing te nemen? Schakel flexibel tussen exploratie en exploitatie, aldus de wetenschappers.

“Aan de ene kant kan verkenning zeer nuttig zijn, omdat het uitproberen van nieuwe opties je in staat kan stellen om mogelijk betere voordelen te behalen en je in staat te stellen in de toekomst betere keuzes te maken,” zei Marzuki. “Aan de andere kant, als de nieuwe optie inferieur blijkt te zijn, kan het kostbaar zijn in termen van tijd, moeite en mogelijk monetaire middelen.”

De angst onderdrukken

Je gestrest voelen over een beslissing die je moet nemen, vooral als het tijdgevoelig is, is normaal.

Maar wanneer angst het overneemt, is de kans veel groter dat je een slechte beslissing neemt. Angst heeft zelfs invloed op de delen van de hersenen die verantwoordelijk zijn voor de besluitvorming en voor het geheugen. Dus als je al eerder met dit soort beslissingen te maken hebt gehad, kun je overspoeld worden met angst, angst en stress. Vaak leidt die angst uiteindelijk tot een staat van passiviteit. Je neemt geen enkele beslissing omdat je bang bent de verkeerde te nemen.

Het is een goed idee om mindfulness-vaardigheden te leren om je hersenen en zenuwstelsel te kalmeren en te voorkomen dat je over problemen en verhalen gaat piekeren. Gun je hersenen wat gezonde slaap en herformuleer je beslissing van verliesgericht denken naar winstgericht denken. Zelfs het opschrijven van je emoties in een dagboek kan een hulpmiddel zijn om je innerlijke zorgen te temmen.

In de flow-staat komen

Volgens executive coach Sara Sabin kun je niet teveel nadenken als je op zoek gaat naar de staat waarin je normaal gesproken het meest productief bent. Psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi definieerde de flow-toestand als een toestand waarin je de tijd volledig uit het oog verliest en intens gefocust raakt op de taak die voor je ligt.

Mensen voelen zich vaak productief, creatief en gelukkig in de flow-staat. En het is niet een plek waar mensen over alles nadenken. Een overactieve geest zal die focus en absorptie van stroom verstoren. In deze ruimte geef je je geest een pauze en stop je absoluut met nadenken over je beslissing of probleem.

Veel mensen zweren bij ontspanningsrituelen zoals meditatie, wandelen of het nemen van een warm bad om in die gemoedstoestand te komen, wat ook helpt bij angst.

Luister naar je lichaam

Leiderschapsconsulent Diana Chapman adviseert dat wanneer je klaar bent om een ​​beslissing te nemen, je even de tijd moet nemen om eerst in je lichaam te komen.

“Ik noem het een hele lichaam ja”, zegt Chapman. Elke persoon heeft zijn unieke manier om een ​​heel lichaam te ervaren, ja, door af te stemmen of ze volledig zijn afgestemd op een beslissing met hun hele lichaam – hoofd, hart en darmen.

Chapman, die executives adviseert als oprichter van de Conscious Leadership Group, stelt voor om te denken aan een tijd waarin je iets ervoer dat dienstbaar was aan jou en anderen, of een tijd waarin je je in flow en verbonden voelde. “Hoe voel je je in je lichaam als je terugdenkt aan die ervaring?” zij vraagt. Hoe voelt het nu in je lichaam als je nadenkt over een antwoord op een beslissing? Hetzelfde?

Chapman zegt dat wanneer mensen ja zeggen zonder echt een heel ja in hun lichaam te ervaren, dit kan leiden tot wrok die in de loop van de tijd kan groeien. Mensen respecteren die ja en nee vaak niet als ze een beslissing nemen op basis van angst om iets te missen, onaardig of alleen te zijn, of iets verkeerds te doen, zegt ze.

Nee serieus, luister naar je gevoel

Je onderbuikreactie kan belangrijker zijn dan je denkt. De darm bevat veel van dezelfde neurotransmitters als de hersenen en gebruikt die om informatie naar de hersenen te sturen. Je intuïtie kan helpen bij het filteren van de beslissingen die je naar je hersenen stuurt voor verwerking. Onderzoek begint de grote rol die intuïtie speelt bij productiviteit en betere besluitvorming aan het licht te brengen.

Het is duidelijk dat onderbuikgevoelens gegevens en bewijzen niet kunnen vervangen, maar ze kunnen je wel in een duidelijke richting leiden.

Laat angst vallen

Vaak kan overdenken worden aangedreven door een grote emotie: angst. De angst dat je de verkeerde beslissing neemt op zich kan verlammend werken. Maar angst lijkt vaak groter dan het is, zegt professionele coach Kristin Brownstone. Ze raadt aan om de componenten van die angst af te breken en elke component één voor één aan te pakken. Onthoud dat het feit dat iets in het verleden niet werkte, niet betekent dat het resultaat elke keer hetzelfde zal zijn.

In plaats van te piekeren over wat er mis zou kunnen gaan, kun je je concentreren op wat er wel goed zou kunnen gaan. Visualiseer alle dingen die goed kunnen gaan en houd die gedachten in de voorhoede van je geest.

Chapman zegt dat ze haar klanten vaak vraagt ​​om een ​​quiz te doen of ze in angst of in openheid leven. Zijn ze in een mentaliteit die dichter bij nieuwsgierig en open staat? Of zijn ze meer toegewijd om gelijk te hebben, defensief te zijn of zich afgesloten te voelen? Meestal, zegt ze, leven ze in een plaats van angst, dus vraagt ​​ze hen om het deel van hen te accepteren dat bang, getriggerd of reactief is. Dan vraagt ​​ze hen om te proberen terug te keren naar een staat van vertrouwen.

“Als je de beslissing vanuit een plaats van vertrouwen benadert en naar een heel lichaam luistert, ja voor welke richting je moet gaan, zijn beslissingen veel gemakkelijker”, zegt ze.

Praat tegen jezelf in de derde persoon

Volgens dit eerder gepubliceerde Fast Company-rapport kan het tijdelijk over jezelf praten in de derde persoon je besluitvorming verbeteren en op de lange termijn voordelen opleveren voor denken en emotionele regulatie. Door het perspectief van een buitenstaander aan te nemen, kunt u de grenzen van uw begrip van een probleem identificeren en accepteren.

Als je bijvoorbeeld afweegt of je van baan moet veranderen, kan de afstand je helpen om de risico’s en voordelen van die baanwisseling wat minder hartstochtelijk af te wegen.

Plan je denktijd in

Te veel mensen zullen een beslissing overwegen, een keuze maken en vervolgens die beslissing in twijfel trekken – wat leidt tot overdenken, twijfel aan zichzelf en tijdverspilling met piekeren over een idee. Overdenkende problemen kunnen u de hele dag in beslag nemen of de tijd die u op het werk doorbrengt, insijpelen. Het verhoogt je stressniveaus en zorgt ervoor dat je je volledig overweldigd en ongelukkig voelt.

Plan een tijd in om over een probleem na te denken, zei psychotherapeut Amy Morin in een eerder gepubliceerd stuk in Fast Company. Gedurende die tijd geef je jezelf de vrijheid om over de kwestie na te denken. Maar als gedachten op een ander moment in je hoofd opkomen, duw ze dan weg met de bedoeling er later over na te denken, adviseerde Morin.

Het voorkomt niet alleen dat u op andere belangrijke momenten over het probleem hoeft na te denken, zoals een familiediner of zakelijke bijeenkomst, maar het zal ook uw hersenen een pauze geven. Mogelijk komt het antwoord nog gemakkelijker naar u toe.

Verwijder het “moeten”

Kristin Brownstein, een gecertificeerde professionele coach, merkte op hoe vaak de besluitvorming wordt beladen met ‘zou moeten’. Misschien vind je dat je iets moet doen omdat je er meer geld mee verdient, of omdat iemand het van je verwacht. “Onbeslistheid ontstaat bijna altijd omdat de kamer ‘zou moeten’ vol zit”, schreef ze.

Brownstein raadde aan om van het moeten af ​​te komen en uit te zoeken of er antwoorden zijn die dingen duidelijker maken, waarbij ze opmerkt dat ze persoonlijk overweegt hoeveel goed ze zou kunnen doen bij het nemen van beslissingen.

Zet een deadline op je gedachten

Om eindeloze cirkels van piekeren over een keuze te voorkomen, moet je jezelf een deadline geven, adviseerde Morin. Als het een kleine beslissing is, bijvoorbeeld waar je gaat dineren, beloof jezelf dan dat je binnen een paar uur beslist. Als het een grote beslissing is, zoals een grote aankoop doen, een product lanceren of een carrièrestap maken, geef jezelf dan veel meer tijd, zoals meerdere dagen.

Op deze manier geef je jezelf de tijd om diep na te denken over belangrijke kwesties – wat je onderbewustzijn bij het proces betrekt en kan leiden tot ideeën waar je anders misschien niet aan had gedacht. Maar door een deadline te hebben, laat je uitstelgedrag niet toe.

Maak er een gewoonte van aan het doen in plaats van denken

In plaats van lang na te denken over iets te doen in plaats van het daadwerkelijk te doen, moet je dat patroon op zijn kop zetten, adviseerde Sabin. Dat kan zijn ‘na denken’ over het verlaten van uw baan of het starten van een bedrijf – jarenlang. In de planningsfase blijven en niet acteren houdt je in feite veilig, maar het kan problematisch zijn op het werk, vooral als je tijd hebt besteed aan je due diligence en onderzoek.

Uiteindelijk komt het moment om in actie te komen. Mensen zullen onvermijdelijk leren van de ervaring van het doen, dus niet acteren kan erger zijn dan acteren.

Maak een beslissing en bezit het

Door kleine beslissingen te nemen, hoef je minder tijd te besteden aan rondjes in je hoofd. En als je een teamleider bent, zal je hele team zich waarschijnlijk minder gestrest voelen, adviseerden Berg en Chamorro-Premuzic. Ze stellen voor dat leiders een duidelijke, consistente en overtuigende beslissing communiceren – terwijl ze een alternatief voorbereiden – omdat het organisaties daadwerkelijk helpt om kracht op te bouwen.

Als je een cultuur rond leren opbouwt, kan dit ook de bereidheid van mensen om beslissingen te nemen vergroten en transparant zijn als ze de verkeerde keuze hebben gemaakt. “Durven om te falen is gunstig zolang het leren snel en collectief is”, schreven ze.

Erken dat niets perfect is

Onthoud dat niemand een glazen bol heeft voor de toekomst. Maar als je het huidige moment doorbrengt met je zorgen te maken over en te veel nadenkt over wat de toekomst in petto heeft, verspil je vandaag kostbare tijd. Als je eenmaal een beslissing hebt genomen, accepteer dan dat dit het beste was dat je kon doen.


This post Sneller betere beslissingen nemen? was original published at “https://www.fastcompany.com/90760170/this-step-by-step-guide-will-help-you-make-better-decisions-faster?partner=rss&utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=rss+fastcompany&utm_content=rss”

Leave a Reply

Your email address will not be published.